Iga suve hakul selgub, et lehetäid ja muud looduse pisielukad elavad ka meie aias.
Eelmisest aastast asus meil tööle Punase Sõstra Kaitseingel, kes korjab ära kõikide sõstrapõõsaste küljest need lehed, mis kisuvad imelikult kipra või on varustatud kahtlast värvi täppide või laikudega.
Sel aastal avastasin oranžikad pisikesed täpid/rõngad ka vaarikalehtedelt. Möödas on see aeg, kui naabritädidelt inffi peab küsima – internet ju teatab esimese küsimise peale reipalt, et kellelgi on veel sellist asja ette tulnud ja Maaleht on vastused piltidega varustanud. Ah et siis vaarikarooste ja sõstrarooste tänu niiskele kevadele? No mis parata. Vähemalt on meil 9-aastane poiss, kes marjapõõsaste kaitseinglina tegutseb! 🙂
Kooli viimastel päevadel oli sellesama 9-aastase koolis kevadlaat, kus müüdi vanakraami ja isetehtud kraami. Tegime sama, mis kooli jõululaadakski – vahukommiküpsiseid.
Nende tegemine on lihtne: vaja on kandilisi või ümmargusi küpsiseid, vahukomme ja midagi kaunistuseks. Vahukommidest sobivad nii valged kui ka keerukujulised kirjud (lihtsalt rohkem värvaineid). Kaunistustena kasutasime küpsetusšokolaadi nööpe, värvilist tordikaunistuse kribu-krabu (nonparellid on vist õige sõna?), ükskord ka kummikarusid. Seekord oli meil natuke Rootsi magustoidu tegemiseks varutud munavalgebeseesid, neid sai ka kaunistuseks panna.
Tegemine võtab aega 5-10 minutit.
1. Laota ahjuplaadile paber, paberile lao küpsised.
2. Küpsiste peale pane 1 suur või mitu väikest vahukommi. Šokolaadi ega lisandeid ära veel pane!!
3. Tõsta plaat keskmiselt kuuma ahju (200 kraadi?)
4. Vaata mõne minuti pärast, kas vahukommid lähevad pealt läikivaks? Tõsta välja, muidu lähevad pruuniks (ja on kõrbenud maitsega)!
5. Vajuta vahukommid lapikumaks šokolaadinööbi või kummikommiga või muu söödava asjaga.
6. Jäta mõneks ajaks jahtuma.
Tähelepanu! Kui soovid lisada veel nonparelle, lase šokolaadinööpidel mõni hetk sulada ja siis kalla väike kogus värvilisi peale. Need vajuvad siis sulama hakanud šokolaadi sisse.
Kui soovid, võid ka kahepoolsed küpsised nii meisterdada, küpsis all, vahukomm (+šokolaad) vahel, küpsis peal.
Alusküpsistena oleme kasutanud nii Kalevi küpsiseid, kaeraküpsiseid kui ka Mariesid (pildil). Ümmargusi piparkooke kasutasime vist kunagi ka, mis jõulupakkidest alles jäid.
Vahukomme võib ka pooleks lõigata, kui komm küpsise kohta liiga suur on.
Kui aga vahukomme üle peaks jääma, saab neid ju grillida või siis kakao peale panna.
Lahtiselt poolikus pakendis seistes lähevad nad aga kõvemaks, pole enam nii pehmed ja vahused.
Head isu! 🙂
Mmm, näevad isuäratavad välja 🙂
MeeldibLiked by 1 person